Wat kan ik jou vertellen over Onitsha (Nigeria)?

26-09-2017

Onitsha, de stad waar ik verblijf in Nigeria, is een welbekende Handelsstad en ligt in Anambra State op de oostelijke oever van de rivier 'de Niger'

De "River Niger Bridge' die Onithsa met Asaba verbind is 1 van de weinige bruggen over deze super brede rivier.

In 1991 vond de laatste volkstelling plaats en werden er zo een 350.280 personen geteld, dit zal ondertussen wel wat meer zijn denk ik.  

Maar genoeg over het algemeen weten, laten wij eens kijken wat ik zelf zie en kan vertellen over deze Stad.

In het begin dacht mijn zus dat ik zou leven als in het progamma 'groeten uit de rimboe', wat natuurlijk helemaal niet het geval is, zoals te zien op de hier boven staande fotos. Helaas is mij opgevallen dat erg veel mensen zo denken als ze horen Nigera - Afrika. Er wordt de fout gemaakt dat Africa als land word gezien ipv een continent. Vandaar ook dat ik jullie wil vertellen en laten zien door fotos dat ik wel degelijk in een stad woon.

Laten we beginnen bij de 'Main Market'. Ondanks dat je wel meer dan 1 markt hebt in Onitsha, is deze markt toch het meest bekend. Het is 1 van de grootste markten van West Afrika en wordt bestuurd door 1 van de meest bekende handelaars in Nigeria, 'the Onitsha Market Traders Association (OMATA)'. 

De eerste keer dat ik naar de markt ging met mijn man was vol "ooh's" en "wow's" omdat ik het zo overweldigend vond. De markt is zo ontzettend groot en er valt zoveel te zien, dat als je van plan bent om de hele markt te bewonderen je erg vroeg in de ochtend op moet staan, anders red je het gewoonweg niet. Daarnaast is het ook nog eens ontzettend druk en zijn de kraampjes en winkeltjes erg krap op elkaar.

Als ik met mijn man loop word er vaak gedacht dat wij op vakantie zijn en word er geprobeerd om ons dingen duurder te verkopen dan wat het oorspronkelijk kost. Mijn man is best zachtaardig en betaald dus vaak gewoon de gevraagde prijs, maar ik niet. Ik ga zo lang met hun in discussie tot de prijs gezakt is. Iemand zei me ik moet dat niet doen, maar ik denk dan wederom van "ik ben niet op vakantie, ik woon hier en als ik niet handel dan blijf ik de rest van mijn leven teveel betalen.

Dus kom je ooit naar nigeria en wil je wat kopen, probeer altijd over de prijs te verhandelen.

Op de bovenstaande foto zie je 'Shoprite' dit is een winkelcentrum bijna net als dat wij het kennen. Binnenin zijn er nigerianse versies van snackbars, dus dan moet jij je geen frikandellen ofzo voorstellen, maar van te voren gekookte rijst en kip (dat noemen hun fastfood), er is een apotheek, een kapper, een cafe, een foto zaak, een telefoon winkel en een supermarkt die grotendeels europees eten en huishoudelijke spullen verkoopt. Ik zelf ben absoluut niet avontuurlijk als het gaat om eten, dus jullie kunnen je voorstellen dat ik bijna al mijn inkopen hier doe. Het enige vervelende is dat ze niet altijd alles op voorraad hebben. Hoe je de ene week bijvoorbeeld slagroom koopt kan het zijn dat ze het de aankomenden weken niet meer hebben. Maar hoe dan ook I love Shopright! <3

Op de foto hierboven zie je de kerk, die vlak bij ons huis is. De 'Our Lady Queen of Peace' kerk. Het is een katholieke kerk die opgebouwd werd in 1982, dus nog niet al te lang geleden. 

Je vraagt je zeker af waarom ik een kerk in mijn blog plaats, nou omdat er wel degelijk verschillen zijn met de katholieke kerk die wij van van nederland kennen.

Als vrouw zijnde moet je bijvoorbeed je hoofd bedekken met een hoofddoek of iets. Dit vond ik erg raar, want ken dit alleen van moslims, maar dat schijnt in nigeria in elke kerk zo te zijn.

Ook wordt er een geit ipv geld aan de priester gegeven tijden een thanksgiving.

Zelf had ik nooit verwacht dat er zulke verschillen konden bestaan. Ik was altijd van mening dat een bepaald geloof over de hele wereld hetzelfde werd uitgevoerd.

Maarja dan hoor ik weer mijn moeder achterin mijn hoofd die zegt: 'Je moet weten ipv denken" Hahaha

Nou ik hoop dat jullie nu een klein beetje een idee konden krijgen van de stad waar ik in woon... vragen beantwoord ik natuurlijk graag ;)