Kerst in Nigeria

24-01-2018

Je zou denken dat als Nigerianen praten over kerst, dat ze hetzelfde bedoelen als wij. Dus kerstboom, kerstmuziek en het vieren van kerst op 25 December, maar niks is minder waar. Als hun over kerst praten dan hebben ze het over de periode van midden december tot en met begin januari. Tijdens deze periode komen er veel Nigerianen die in het buitenland wonen terug om hun familie te bezoeken, om een bruiloft of om andere feestelijkheden te vieren. De meesten Nigerianen die hier wonen, wonen vaak niet in hun dorp van herkomst, maar in de wat grotere steden om te werken, dus ook hun gaan tijdens deze periode terug naar hun thuis basis. Wij zelf zijn dit jaar niet naar ons dorp gegaan, maar zijn in Onitsha gebleven en het was grappig om te zin hoe deze normaal oh zo drukke stad ineens erg verlaten was.

Kerst zoals wij het van Europa kennen word hier helemaal niet gevierd. Nu ben ik echt een kerst liefhebber en zat ik 25 december 2016 min of meer in mijn eentje de hele dag film te kijken, dus jij kan je vast voorstellen dat dat mij toch een beetje dwars zat. Afgelopen december heb ik mijn familie hier in Nigeria dus kennis laten maken met kerst zoals ik het van thuis ken. We hadden van alles, van echte kerst versiering tot een feestelijk maaltijd en zelf cadeautjes voor elkaar. Het was een super geslaagde dag en een iedereen had het naar zijn zin. Zelf heb ik er natuurlijk ook van genoten en ondanks dat het niet helemaal was zoals thuis, vond ik dat het niet slecht was voor mijn eerste eigen kerstfeest.  

Onze Nigeriaanse 'kerst' was ook erg druk, van 'end of the year party' bij mijn schoonzus thuis, vrienden bezoeken die we van Amsterdam kennen tot verschillende bruiloften en verjaardagen.

Zo waren wij bijvoorbeeld uitgenodigd op de bruiloft van Nollywood acteur "Ken Erics" in Enugwu. Wat een leuke bruiloft en wat zagen hij en zijn bruid er prachtig uit. Super druk was het maar gelukkig had Somto een plek voor ons vrijgehouden (want zoals gewoonlijk waren we aan de late kant).  

Ook waren we uitgenodigd voor een exclusief 'all white party' in Onitsha. Wat heb ik genoten van dat feest zeg. Dj Austin van Amsterdam draaide allemaal goede muziek en mijn man en ik gingen lekker los.

Afgelopen weekeinde waren wij ook nog naar Benin gegaan om 2 van mijn vrienden op te zoeken. Ik was nooit eerder in Benin geweest en vond het dus super interessant hoe de stad verschilt van Onitsha. Het fascineer mij elke keer opnieuw om te zien hoe de steden in zoveel manieren kunnen verschillen. Al om al hadden we er een erg leuk weekeinde en was het een leuke afsluiting voor de "kerst periode".  

Nu begint het echte leven weer en is er werk aan de winkel. Mijn man is nog steeds bezig met de uitbreiding van ons bedrijf, dus die heeft er zin in.