De traditionele Bruidschat/Bruiloft van mijn schoonzus

11-10-2017

Bruiloften, wie houdt er niet van? De romantische sfeer, de mooie kleren, het eten, de muziek en vooral de 2 mensen die hun liefde verklaren. Ik persoonlijk ben een grote fan van bruiloften en vind het super mooi dat elke cultuur hun eigen tradities heeft. Ondanks dat ik in Nigeria getrouwd ben heb ik zelf nooit een traditionele bruiloft gehad en was dus super blij dat de eerste traditionele bruiloft in Nigera die ik mocht bijwonen van mijn schoonzus Ogoo en haar, toen der tijd, vriend Dave was.

Het begon er allemaal mee, zoals bij de meeste bruiloften dat de Dave mijn schoonzus Ogoo ten huwelijk vroeg, toen hier een ja uit voort kwam, werden wij als familie hierover in beeld gebracht, maar anders dan bij ons was het hiermee niet gedaan. Er werd een ontmoeting tussen beide families geregeld zodat de Dave zichzelf en zijn familie kon introduceren en officieel om Ogoo's hand kon vragen. Dit word "the introduction ceremony" genoemd.

The Introduction Ceremony - 

De introductie ceremonie

Misschien is het wel handig om even vooraf te weten dat mijn man, na het overlijden van zijn vader, het hoofd van de familie is. Dit houdt in dat hij alle taken van `de familievader´overneemt, inclusief het weg geven van zijn zussen.

Voor de introductie ceremonie kwam Dave samen met zijn ouders en een paar andere familieleden, (die als getuigen dienden) naar ons huis. Nadat mijn man hun verwelkomd had, sprak Dave´s oom (doordat zijn vader is overleden), hij stelde zichzelf en zijn familie voor en ook legde hij ons de reden van zijn bezoek uit. Toen hij klaar was herhaalde mijn man dit naar ons, de familie, toe. Dit word min of meer gedaan om misverstanden te voorkomen. Nu werd Ogoo, mijn schoonzus, geroepen en het werd haar gevraagd of zij Dave kende en of wij de, door Dave meegebrachte cadeaus, mochten accepteren. Ogoo stemde hierin toe en trok zich weer terug. Nu begon de officielle ceremonie.

Als eerste werd tijdens een gebed de ´kola nut´gebroken en verdeelt. Dit is een officiele verwelkoming binnen de igbo cultuur. Daarna werd er eten en drinken geserveerd. Nadat iedereen klaar was met eten werd nog eens duidelijk gemaakt waarom Dave was gekomen. Mijn man riep mijn schoonzusje weer de woonkamer in en vroeg haar of ze het aanzoek wou accepteren. Wederom was het antwoord positief en was het tijd om Dave de lijst van de Bruidschat te geven. Hij bedankte ons en zei dat hij nog contact met ons zou opnemen ivm de bruidschat ceremonie.

The Brideprice Ceremony - 

De Bruidschat ceremonie

Toen Dave eenmaal een datum had geprikt voor de ceremonie werd het interresant, vooral omdat hun, zoals velen tegenwoordig, de Bruidschat ceremonie combineerden met hun traditionele bruiloft.

De avond van tevoren heeft zich onze hele familie verzameld bij het ouderlijk huis in het Dorp en werd alles, het hele huis voorbereid voor de belangrijke dag. Mijn schoonmoeder en zussen zijn gelukkig een goed op elkaar ingespeeld team. De volgende ochtend rond half 6 werd ik wakker en schrok. Het hele huis was vol met familie leden en vrienden. Velen van hun kende ik nog niet dus terwijl ik nog half aan het slapen was werd ik aan iedereen voorgesteld. Ik dacht oh my, oh my, zoveel gezichten hoe ga ik dat allemaal onthouden haha. Na een tijdje merkte ik op dat er buiten twee mooie versierde tenten werden opgezet. Één precies voor ons huis voor onze toekomstige schoonfamilie en één ietsje verder op voor onze familie, de konings mannen en dorps oudsten. Ook kwamen er een Deejay voor het vermaak en een fotograaf om alles vast te leggen. Iedereen die kwam werd verwelkomd met eten en drinken en toen iedereen er dan eindelijk was, kon het allemaal beginnen.

Eerst werden beide families op een officiele manier geintroduceert en werd er bekend gemaakt door Dave's oom dat de reden voor hun bezoek is om Dave en Ogoo in de echt te verbinden. Mijn man nam toen het woord en gaf aan dat hij door het overlijden van zijn vader, en als oudste zoon, nu hoofd van onze familie is en dat hij hun voor hun komst bedankte. Ook de oudste oom van mijn man introduceerde zichzelf. Ik, als de vrouw van mijn man stond hierbij naast hem, zoals van mij verwacht, maar als mijn man mij niet van tevoren had uitgelegd wat zou gaan gebeuren had ik het allemaal niet begrepen doordat ik de taal niet spreek. 

Nadat de de officiele introductie achter de rug was trokken de mannen zich terug naar de woonkamer waar elk item van de bruidschat lijst werd opgenoemd en overgedragen. Deze lijst kan varieren van drinken/drank, voedsel, Wrapper's (5.5m traditionele stof) en ook geiten.

Vrouwen zijn bij dit gedeelte van de ceremonie niet welkom. Sterker nog ze mogen er geen deel van uit maken, volgens de traditie zijn dit mannen zaken.

Als alles van de lijst is voldaan en de mannen klaar zijn, komen hun weer naar buiten, waar een ieder aan het genieten is van de muziek en het eten en drinken..

Ogoo, mijn schoonzus was hier allemaal niet bij aanwezig, pas veel later werd zij erbij geroepen en moest zij, gevolgd door mij, mijn andere schoonzussen en sommige tantes naar de Tafel toe waar mijn man en de rest van onze familie zat. Hier werd haar nog eens officieel de bedoelingen van Dave uitgelegt en werd haar gevraagd of zij zijn huwelijks aanzoek wou accepteren. Éénmaal openlijk toegestemd, kreeg ze een gevulde traditionele 'palm wine beker' die gezegend werd en moest zij hiermee door de menigte lopen om Dave te zoeken, hem de beker geven en hem de palm wine laten drinken. Eenmaal opgedronken moesten Dave en Ogoo samen naar de Tafel van mijn man en familie om de beker terug te brengen en om hun als koppel te laten zegenen. Hiermee was de verloving dan officieel en werd er gedanst, gelachen en geviert. Het was ontzettend leuk vooral hoe mijn schoonmoeder en die van Ogoo het goed met elkaar bleken te vinden. Iedereen was blij en genoot van het oh zo blije moment. 

The traditional wedding - 

De Traditionele bruiloft


Nu zei ik al eerder dat hun de bruidschat combineerden met de traditionee bruioft. Dit gebeurde iets later in de avond, toen alle mannen zich weer terug trokken naar de woonkamer voor de betaling van de bruidschat. De officiele bruidschat is altijd een geld bedrag maar hierbij gaat het meer om de symbolisme dan om het bedrag zelf. Dit geldbedrag word betaald door de bruidegom aan de hoofd van de familie, in dit geval mijn man. Mijn man bedankte Dave, zegende het geld en gaf hem een gedeelte van het geldbedrag terug. Dit word vrijwel meestal van een nobele en respectvolle familie verwacht. De betekenis hierachter is dat de hoofd van de familie het verstandiger vind dat je het terug gegevn geldbedrag gebruikt om voor je nieuwe vrouw te zorgen. Daarna werd er openlijk uitgesproken dat we nu schoonfamilie van elkaar zijn, het huwlijk zelf werd gezegend en daarmee waren Ogoo en Dave in de echt verbonden.

Als de mannen weer éénmaal buiten kwamen voegden hun zich bij het feest. Toen het begon donker te worden werden wij bedankt door Dave en zijn familie en was het tijd om afscheid te nemen. Ogoo moest volgens de traditie met haar man mee naar zijn Dorp, want vanaf het moment dat een vrouw getrouwd is behoort zij niet meer tot het dorp van de vader, maar tot het dorp van haar echtgenoot. Iedereen rende achter Ogoo's auto aan om haar nog eens te feliciteren en haar het beste te wensen.

Ik was bek af aan het einde van de dag, maar ik moet zeggen dat ik erg heb genoten en ik vond het super interessant. Mijn man zegt mij steeds dat als ik zelf nog traditioneel wil trouwen dit mogelijk is, maar ik denk dat ik dat eerder aan de andere meiden overlaat ;-)